<-  Römische Kochkunst  ->
Marcus Gavius Apicius, De re coquinaria


Apicius war ein reicher römischer Schlemmer (“ad omne luxus ingenoim natus”) aus der Zeit des Kaisers Tiberius (Regierungszeit: 14-37 p.Chr.n.). Er soll sich, als er einen großen Teil seines Vermögens verprasst hatte, aus Angst, nicht mehr standesmäßig leben zu können, getötet haben. Unter seinem Namen ist uns das wohl bekannteste römische Kochbuch “De re coquinaria” in 10 Büchern aus dem 3. Jh. Überliefert.

 

1. Porcellum oenococtum (Schweinebraten mit Weinsauce): Apic.VIII,7,11
Porcellum produras, ornas. Adicies in caccabum oleum, liquamen, vinum, aquam. Obligas fasciculum porri, coriandri. Media coctura colorabis defrito. Adicies in mortarium piper, ligusticum, careum, origanum, apii semen, laseris radicem, fricabis, suffundes liquamen, ius de suo sibi. Vino et passo temperabis. Exinanies in caccabum, facies, ut ferveat. Cum fervuerit, amulo obligas. Porcellum compositum in patina perfundes, piper asperges et inferes.

2. Holera (Gemüsebeilage): ApicIII,2,5
Apios virides cum suis radicibus lavabis et siccabis ad solem. Deinde elbamen et capita porrorum simul elixabis in caccabo novo, ita ut aqua ad tertios deferveat, id est, ut ex tribus eminis aquae una remaneat. Postea teres piper, liquamen et aliquantum mellis humore temperabis, et aquam apiorum decoctorum colabis in mortario, et superfundes porris.

3. Tiropatina (Süßspeise): Apic.VII,13,7
Accipies lac. Adversus patinam aestimabis, temperabis lac cum melle quasi ad lactantia, ova quinque ad sextarium mittis, si ad eminan, ova tria. In lacte dissolvis, ita ut unum corpus facias, in cumana colas et igni lento coques. Cum duxerit ad se, piper aspargis et inferes.


Lit.: Robert Maier (Hrsg.), Marcus Gavius Apicius, De re coquinaria, Über die Kochkunst, Stuttgart 1991